Margit2 blogja

Sütések, főzések, konyhai kísérletezéseim, kipróbált receptjeim gyűjteménye. Valamint virágok, növények, kerti ügyködések, kirándulások.

Friss topikok

  • margit2: @greenfo: Ma is tettem el az ölesbabból 1,5 kg-ot. Sokkal jobban megkedveltük mi is mint a sárgát... (2015.07.23. 13:47) ölesbab...
  • margit2: @pitypangoss: Na azzal még nem próbáltam, de biztos, hogy finom lehet! :-) (2015.07.12. 07:28) Egyensúly tészta + meggyturmix ...
  • margit2: @Amerika24: Örülök, hogy Te is kipróbáltad! ... Nekünk már a 6. üveggel érik!... Most már holnap... (2015.07.10. 19:13) Fekete ribizli szedés, nasi, és uborka szedés...
  • margit2: @greenfo: Igen, jól látod. Nagyon finom, könnyű leves! A 2 féle dinnye íze nagyon kiemelkedő! Ne... (2015.07.07. 19:14) Görög gyümölcsleves...
  • margit2: @Amerika24: Ez az a süti, amit nálunk sem tudunk megunni.. szerencsére a gyümölcs a kertben fris... (2015.06.26. 14:42) Fekete ribizlis diós szelet...

Címkék

Blogajánló

Paradicsom befőzés....

2015.07.28. 18:59 | margit2 | Szólj hozzá!

Érik szépen a paradicsom. Az első befőzés 8 liter + 7 dl. Tegnap szedtem ki a száraz dunsztból. Már  a helyén van a spejzban a polcon.

Így főztem be:     ...  Paradicsomlé főzés

 

krémes desszert...

2015.07.27. 08:33 | margit2 | Szólj hozzá!

A nagy hőség miatt bizony igencsak mellőztem a sütögetést... Vasárnap, hogy azért legyen valami finomság  az ebéd után, már reggel gyorsan előkaptam a házi krémes krémport, és 2 dl plusz hulala hozzáadásával bővítettem a krémet, így sokkal finomabb is lett a végeredmény. Alulra a jénaiba először rumos tejbe forgatott babapiskótát raktam le 2 sorban.... arra tettem a krémet, fekete ribizlit szórtam rá, arra megint krémet kentem. Tejszínhabbal tálaltam, megszórtam aszalt áfonyával és csokilencsével... Valóban nagyon nagyon finom lett! ... Máskor is lesz ilyen, az már biztos, mert nagy sikerem lett vele!
4 pohárral ettünk ebéd után, azokba is ugyanúgy készítettem el... Még van egy jénai tálban, amit este már megkezdtünk, abból még ma is ehetünk.. Szerintem még jobban össze is érhettek az ízek....   

Ezt  a krémport használtam most is, nagyon megkedveltem:

Ezt a krém bővítést most nem én találtam ki, hanem Ancsa, az egyik nagyon kedves nagyváradi fórumozóm... Először tartottam tőle, féltem, hogy híg lesz a krém, de nem!... Sokkal finomabb lett az íze, és a tejszín miatt világosabb... Bátran ki lehet próbálni, nagyon tudom ajánlani! :-)

Rizsfelfújt....

2015.07.24. 18:17 | margit2 | Szólj hozzá!

Ma ebédre lebbencslevest főztem, de annyit, hogy holnapra is maradjon leves... Másodiknak rizsfelfújtot sütöttem, de most csak fele adaggal... Délben étcsokoládés pudinggal ettük. Most vacsorára viszont őszibarackbefőttel ettem. 

A receptje megtalálható itt:     ... rizsfelfújt

 

ölesbab...

2015.07.22. 08:00 | margit2 | 3 komment

Már egy hónapja szedegetjük az uborkát a kertben... Az idén végre sikerült.. igaz, hogy naponta öntözzük és bekapáljuk másnap... A zöldbabot is 2 naponta szedem. és rakom a fagyasztóládába.  Az idén a legjobban az ölesbabbal (méteres babbal) vagyok megelégedve, amit nagyon megkedveltünk, mert nem fás. Itt virágozva:

Bambusznádakra és rácsara is futtatjuk:

Közelről látszanak, ahogy lógnak a zsenge zöldbabok... Itt még csak 20-30 cm-esek, de én hagyom körülbelül 50-60-re nőni... Hosszabbra is megnőnek, de így szeretem leszedni...

Itt már a leszedett ölesbab, amiből leves, főzelék, és párolt zöldbab... stb. készül majd:

Na és itt már neylon zacskókban elrakva, a mélyhűtőládában vannak: 

 

 

Rakott palacsinta...

2015.07.19. 17:37 | margit2 | Szólj hozzá!

A nagy melegre való tekintettel nem kezdtem bele nagyobb sütésbe szombaton. Vettünk fagyit, az mindig jó, ha van a fagyasztóládában... Meg egy görögdinnye is van még a hűtő alján... A leves most borsóleves lett és másodiknak császármorzsát kölessel csináltam. Nagyon finom szilvalekvárral ettük.

Azért vacsorára még egy rakott palacsinta is elkészült.  Most ettük meg a maradékot tejszínhabbal. Megjegyzem, hogy én csak kevés habot mertem rányomni, de úgy is nagyon finom volt. Most hagyományos palacsintákat sütöttem, és dió, mák, cukrozott kakaópor, szilvalekvár, nutella került rá. Mindezeket 3-szor megismételve, mert így fogyott el a tészta és a töltelék is elég lett.

 

Búvártúrós....

2015.07.12. 18:24 | margit2 | Szólj hozzá!

Tegnap fél 12-kor jött  a telefon, hogy estére vendégeim lesznek. Így ebéd után kis pihenőt tartva főztem egy nagy fazék palóclevest és milánói makarónit... De úgy, hogy akkor vasárnap ne kelljen főzni....  Gondoltam, hogy jó lenne valami süti is, ezért átugortam a boltba túróért... Na és dinnyét is vettünk...Így nem volt hiány a nasiból.

Még vettünk 2 csíkos görög dinnyét is, annak fekete a magja,... azt  az előbb teszteltük... szerencsére az is édes! ... Úgy látom, hogy eddig szerencsénk van a dinnyékkel, mert mindegyik jóízű, amit vettünk. :-)

A süti receptje megtalálható itt:    ... Búvártúrós

Egyensúly tészta + meggyturmix ...

2015.07.07. 19:41 | margit2 | 4 komment

Tegnap leszedtük a még fán lévő, és leszedhető meggyet... Ami a legtetején maradt, az már a madaraké... Tettem pár zacskóval a fagyasztó ládába is kimagozva. Aztán igaz, hogy meleg volt, de frissen mindig sütök legalább egyszer valamit meggyel...  De most is variáltam egy kicsit, mégpedig zablisztet, teljes kiőrlésű tönkölylisztet és sima lisztet tettem a tésztájába. Isteni finom lett! ... Na és a turmix sem maradhatott el.

A süti receptje megtalálható itt:     ... Egyensúly tészta 

Görög gyümölcsleves...

2015.07.05. 19:30 | margit2 | 2 komment

Voltunk pár napot Zalakaroson. Igazán klassz kikapcsolódás volt. Ott a strandon ebédre kértem hideg görög gyümölcslevest. Ma jöttünk haza. Megcsináltam én is, mert nagyon ízlett a 2 féle dinnye szelet a meggy mellett a levesben. Ma délután kóstoltuk meg jó hidegen... Ebben a nagy forróságban igazán üdítő volt enni. Nagyon finomra sikerült. Két tányérral is befaltam... De a többiek is csak dicsérték. 

A receptje megtalálható itt:    ... Görög gyümölcsleves

 

Érik a málna is...

2015.06.29. 16:42 | margit2 | Szólj hozzá!

Az eper lassan leérik, de a fekete és a piros ribizli is szépen beérett... Na és az epert is szedegetjük már. Ma is azt tettem a fagyira a tejszínhab mellé ebéd után. Igazi üdítő íze lett így. :-)

 

Fekete ribizli szedés, nasi, és uborka szedés...

2015.06.25. 21:00 | margit2 | 4 komment

Ma is szedtem fekete ribizlit a kertben. Ezt a gyümölcsöt le kell szedni akkor,amikor beérett, mert nagyon könnyen lepotyog  a földre sajnos... pedig igazán értékes gyümölcs! Kis dobozokba teszek el mindig  a fagyasztóba. Az idén is sikerült már  pár dobozzal... De nem maradhat el a múlt héten sütött diós szeleten kívül a talléros sem, ami gyorsan összedobható, és igazi üdítő finomság nyáron! Tegnap csináltam egy adaggal, de holnapra újra elkészítettem egy adagot. Most is  a barackos talléros receptem után készítettem, csak a barack helyett fekete ribizli került bele. Na és most 2 sor tallért tettem alulra, és arra került a gyümölcs:

Az uborka is szépen beindult a kertben. Hétfőn már tettem el egy 5 literes üvegbe, de akkor még nem lett tele. Holnap reggel már meg is akarom kóstolni... sajnos a napokban lehűlt  a levegő, ezért előbb nem ehettünk még belőle... Ma újra leszedtem az uborkát.. most teljesen megtelt az üveg!. Ja, és most  a tetejére kenyér helyett burgonya szelteket tettem. Úgy hallottam, hogy ropogósabb lesz így.. na  majd kiderül...

a bal oldali a hétfői...