Margit2 blogja

Sütések, főzések, konyhai kísérletezéseim, kipróbált receptjeim gyűjteménye. Valamint virágok, növények, kerti ügyködések, kirándulások.

Friss topikok

  • margit2: @Amerika24: Nálunk húsvétkor és karácsonykor is mindig elkészítjük, nagyon szeretjük a kaszinótojá... (2024.04.13. 09:10) Kaszinótojás, lekváros bukta, medvehagyma...
  • margit2: @Amerika24: Tulajdonképpen én is visszaemlékeztem a régi sütésekre... Nálunk most újra felkerült a... (2024.02.25. 19:29) Somlói galuska...
  • margit2: @Amerika24: Tavaly én is kihagytam az élesztővel készült fánkot... Csak a sütőporral gyorsan elkés... (2024.01.31. 07:47) Fánk ( szalagos)...
  • margit2: @Amerika24: Őszintén nagyon együtt érzek Veled... még nagyon kevés idő telt el... Nekem édesapám n... (2023.12.06. 08:06) Advent első vasárnapja ma van.
  • margit2: @Amerika24: Szerintem érdemes lenne megkóstolnod majd, ha lehetőség nyílik rá a selyemfűmézet. Mi ... (2023.11.23. 06:54) Kókuszos, sajtos tallér, lángos és krémes... méz!

Címkék

e (1) eE (1) Címkefelhő

Rétes, majd bodzaszörp készítés, gesztenyés piskóta...

2020.05.15. 14:19 | margit2 | 4 komment

retesek-2020_05_10.jpg

bodzaszorp-keszites-2020_05_13.jpg

bodzaszorp-2020_05_15.jpg

gesztenyes-piskota.jpg

A múlt héten vasárnapra egy adag, azaz 3 rúd rétes készült. A férjem kérésére 2 mákos-meggyes, amibe most is reszeltem 1-1 almát. A harmadik rúd pedig citromos-túrós töltelékkel lett elkészítve, amibe mazsolát is szórtam. 
Szerdán a fiam látta, hogy már kezd a bodza virágozni, szedtünk is egy tállal a már kinyílt virágokból, és a kérésére nekiálltunk bodzaszörp készítésének. Hoztam fel 2 db 5 literes üveget a pincéből. Jól kimostam, és megpakoltam a hozzávalókkal a hársfaszörp receptem után. Már csak a forralt vizet kell ráönteni, amint teljesen kihűlt... Aztán minden nap át kell egyszer keverni a 2 üveget 5 napig. Aztán majd utána lesz csak szűrhető, és tehetem el. Ma már reggel csak 1 cm volt alul a cukor, szépen elolvad. Majd holnap délelőtt is átkeverem.
Ma egy gesztenyés piskótalapot is kisütöttem a tortaformában. Majd holnap megtöltöm, és vasárnapra tökéletes lesz. Ja és tegnap már sütöttünk egy fél adag sajtos tallért is, lesz megint napokig nasink.

A bejegyzés trackback címe:

https://margitblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr7115696936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Amerika24 · http://amerika24.blog.hu/ 2020.05.18. 10:28:29

Látom ti is bodza imádók vagytok. A szörpöt nem főzöd meg, elég ha forralt vízzel leöntöd, és áztatod? Az üvegekbe töltés után még dunsztolod?
Régebben nem volt 5l-es üvegem, csak a 3literesek, de már szereztem, egy idős szomszédtól, örültem neki akkor, mert az üdítőm receptje is 5 literes üvegekre szól, de azt el kell fogyasztani egy két hét alatt, addig is a hűtőben kell tartani.

margit2 2020.05.18. 17:25:40

@Amerika24: Mi is most próbáljuk a hársfaszörp receptem után. Abból még van 6 éves is, és semmi baja nincsen. Remélem, hogy ez is elálló lesz majd! :)

Amerika24 · http://amerika24.blog.hu/ 2020.05.19. 07:27:28

Régebben a szüleim mindig szárítottak hársfa virágot, teának. Ez egy szokás volt nálunk, de a szörpöt nálad olvastam először.
Aztán valahol azt olvastam, a hársfával csak óvatosan, nem szabad sokat fogyasztani belőle. Tudom, remek gyógyhatása van, mégis lassacskán elmaradt a hársfa virág szedése...

margit2 2020.05.19. 17:54:24

@Amerika24: Igen, csak akkor szabad használni a hársfateát, ha meg van fázva valaki, nem szabad állandóan inni, mert :
"Idősek, legyengült betegek, szívbetegek lehetőség szerint csak rövid ideig alkalmazzák belsőleg a hársfavirág teáját, mert gyengítheti a szívet."
süti beállítások módosítása