Margit2 blogja

Sütések, főzések, konyhai kísérletezéseim, kipróbált receptjeim gyűjteménye. Valamint virágok, növények, kerti ügyködések, kirándulások.

Friss topikok

Címkék

e (1) eE (1) Címkefelhő

Lecsó és kecsap főzés télre...

2019.08.16. 07:43 | margit2 | Szólj hozzá!

lecso-2019_aug.jpg

A hétfőn megfőzött 10,5 liter lecsót tegnap vettem ki a száraz dunsztból. Tegnap ugyanis kellett a 25 literes lábos,mert abban kezdtük el főzni  a kecsapot:

kecsapfozes1-2019.jpg

kecsapfozes2-2019.jpg

Majd az átpasszírozás után már a 12 literes fazékban főztük készre a kecsapot a hozzáadandókkal együtt... Lett 10 liter, körülbelül 18 darab különböző méretű üvegekbe töltve... Mára száraz dunsztban vannak. :)

A lecsót télre így:   ...  Lecsó - natur

A kecsapot pedig így készítettem:  ....  Kecsap2 ( a boltival egyező ízű)

 

Karalábé, szilva-lekvár, villámszilvás...

2019.08.15. 15:08 | margit2 | Szólj hozzá!

karalabe-fagyoba-2019.jpg

karalabe-fagyoba-vagva-2019.jpg

A múlt hétvégén szombaton a karalábé is bekerült a kertből a fagyasztóládába.

szilva-2019-1.jpg

szilvalekvarfozes-2019.jpg

szilvalekvar-2019.jpg

szilvalekvar-2019_08_10.jpg

A szilva is érik, szedtünk le  a fákról 2 db 20 literes vödörrel,  lett 21 üveg lekvár, ami körülbelül 15 liternyi. Természetesen teszteltük is, nagyon finom lett.

villamszilvas-2019_08_11.jpg

villasszilvas-szelet-2019.jpg

Sütöttem vasárnap egy kis tepsi villámszilvást is.  A fiúknak étcsokoládés pudingot is főztem hozzá... Ők még tejszínhabot is nyomtak a tetejére a tányérban..

Recept pedig itt:        .... Villámszilvás

 

Alma, paradicsomé főzés, túrós pite...

2019.08.10. 13:52 | margit2 | Szólj hozzá!

A lepotyogott almából csak almakompótot főztem eddig, mégpedig a múlt héten hétfőn:

alma-kompotnak-2019_07_29.jpg

alma-kompotnak2-2019_07_29.jpg

alma-kompot-2019_07_29.jpg

A paradicsom is érik. Már főztem is egy adagot a héten:

paradicsomle-fozes-2019_08_05.jpg

paradicsomle-2019_08_09.jpg

8,7 literrel lett!  :)

turospite-2019_08_06.jpg

Kedden pedig túrós pitét is sütöttem. Már elég régen volt, igazán finom lett!  :)

A recept pedig itt:   .... Túrós pite

 

 

 

 

Kréker, zöldbab, paprika, paradicsom, hagyma a kertből...

2019.07.27. 13:50 | margit2 | Szólj hozzá!

kreker-2019_07_24.jpg

Szerdán én már hiányoltam a sós apró sütit... mert ha éhes vagyok, csak sós jöhet szóba! Na és ez igazán gyorsan összedobható rágcsálnivaló! Úgy döntöttem, hogy sütőpapíron rakom a tésztát a tepsibe, és ott vágom fel a derelyevágóval. Ez a módszer valóban sokkal gyorsabb! Egykettőre ki is sült a 2 tepsivel. Finom lett, de én folyton kísérletezek. Most a gyorsasággal meg vagyok elégedve, de az eddigi, amit a kivajazott tepsibe rakosgattam... ami ugye időigényesebb, de ropogósabb lett a végeredmény... Most a jövő héten megint teszek egy új próbát... mégpedig úgy, hogy a kisodort tésztát felezem, és nem sütőpapírra teszem, hanem a kivajazott tepsiben vágom fel a derelyevágóval... Talán akkor megint olyan ropogós lesz, mint az előzőek! ... Na és úgy is gyors lesz, ha összejön! :)

zoldbab-2019_07_25.jpg

zoldbabv-2019_07_25.jpg

A zöldbabot is figyelni kell, mert ebben a hőségben nagyon hamar elkezdett szemesedni. Csütörtökön lekapkodtam. Majd összevágtam és elraktam ezt is a fagyasztóládába, most 43,5 dkg lett...

paradicsom-papr-hagyma-lecsonak-2019.jpg

Ma nem kellett főzni, mert tegnap 2 napra is megfőztem előre. Csicseriborsóleves lett és smarni kölessel (császármozsa). Így ma a kertben szorgoskodtunk délelőtt. Míg a férjem locsolt a kertben, én meg közben megszedtem a lecsóhoz a vöröshagymát, lila hagymát, paprikát és a paradicsomot is. Nagyon finom lett.  :)

 

Sárgarépa, zöldbab a fagyasztóládába....

2019.07.22. 11:26 | margit2 | Szólj hozzá!

srepa-zbab-2019_07_22.jpg

Ma délelőtt szedtem ki sárgarépát a kertben, mert az idén még nem ritkítottam ki, márpedig a borsóba kell a zsenge répa! ... Majd folytatom holnap reggel a sárgarépa ritkítását, de most már nem lehet, nagyon meleg lett!
Azért ma is lett 1,20 kg sárgarépa, amit megtisztítottam, elvágtam, és neylon zacskóba tettem. Közben a férjem leszedte a zöldbabot. Abból csak 35 dkg lett. Mindegyiket beraktam a fagyasztóládába, persze ráírtam a dátumot, mert az fontos! :)

Kovászos uborka, csalamádé, és...

2019.07.19. 06:52 | margit2 | 2 komment

kovaszosuborka-2019_07_18.jpg

csalamade-2019_07_18.jpg

grillezett-cukkini-ttojassal-2019.jpg

Tettem el egy 5 literes üvegbe uborkát kovászos uborkának... Tavaly már egy hónappal előbb is tudtam csinálni... Aztán később szedtem sárgarépát, paprikákat, lila hagymát, és egy üveg csalamádét is raktam el egy kisebb, 1,5 literes üvegbe.  Egy hét múlva ebből már lehet enni. 
Délután pedig az uzsonnánk: grillezett cukkini tükörtojással. Már ettünk is. Nagyon finom lett!

Uborka...

2019.07.18. 07:50 | margit2 | Szólj hozzá!

uborka-2019_07_18.jpg

Most már szépen terem uborka a kertben. Reggel le is szedtük. Most mosogatom. Lesz kovászos és savanyú uborka is elrakva ebből. A 20 literes vödör 3/4-ig lett...

Barna-fehér barackos kocka...

2019.07.16. 06:46 | margit2 | 2 komment

barna-feher-barackoskocka.jpg

Én már nem főzök be több sárgabarackot, mert leverte a vihar, csak 1-2 szem maradt nassolni a fán... De vasárnap délután sütöttünk a férjemmel egy kis barna-fehér barackos kockát. Nekünk nagyon ízlik.. :)

A receptje megtalálható itt:    ... Barna-fehér barackos kocka

 

Sárgabaracklekvár ma is, és paradicsom, paprika a kertből...

2019.07.10. 19:44 | margit2 | 2 komment

sblekvar-2019_07_10_1.jpg

paradicsom-paprika-2019_07_10.jpg

Ma folytatódott a sárgabaracklekvár főzése. Megint 6,5 liternyi lett. 1 kis 2,5 dl-es üveget kint hagytam, és ma délután uzsonnára a palacsintába már ebből is tehettünk. Nagyon finom lett. Később pedig libazsírt kívántam, ezért hoztam be a kertből finom friss paradicsomot és paprikát.  Hogy mennyire más, mint a bolti!  :)

Uborka, tárkony szárítani a padlásra... és még sárgabaracklekvár...

2019.07.09. 19:57 | margit2 | 2 komment

uborka-2019_07_07.jpg

tarkony-2019_07_08.jpg

tarkony2-2019_07_08.jpg

sargabaracklekvar-2019-2.jpg

Tegnapelőtt már uborkát is tettünk el 2 db 1,5 literes üveggel. Természetesen most is a már jól bevált hideg lével: Savanyúság télre hidegen.

Aztán tegnap a férjem lehozta a megszáradt citromfüvet a padlásról. Hogy annak milyen isteni citrom illata van! A színe is szép zöld, így nem veszítette el az illóolajakat! Már a fémdobozokban is van! 

Majd a tárkonyból vágtunk le egy nagyobb vödörre valót... lehuzigáltuk a leveleit a fás szálairól, és az került fel már a padlásra száradni.  Gyűlnek szépen a fűszerek télre! 

A spejzban már készen volt a helye a második főzés sárgabaracklekvárnak. Csak címkézni kellett, és már rakhattam is e helyére... de előtte fotó!  :) ... Az üvegek itt 5; és 5,5 ... illetve 6 dl-esek most.