Margit2 blogja

Sütések, főzések, konyhai kísérletezéseim, kipróbált receptjeim gyűjteménye. Valamint virágok, növények, kerti ügyködések, kirándulások.

Friss topikok

Címkék

e (1) eE (1) Címkefelhő

2020.10.16. 15:37 | margit2 | 5 komment

turosbatyu-lev-vajast-bol-2020.jpg

turosbatyu-lev-vajast-bol-2020_j10_13_pg.jpg

szolodzsem2-2020_10_09.jpg

gyumolcsnek-szatyor-2.jpg

Mostanában gyümölcsöket eszünk nasiként. Egészségesebb is mint a sok édes, vagy sós sütemény... De azért néha sütni is kell. Mivel volt itthon leveles vajas tészta, és a felhasználási idő október 14-ét írt, hétfőn sütöttem egy adag túrós batyut vele... Annyira kapós volt, igaz, hogy csak 12 darab lett belőle hármunknak, hogy másnap is megsütöttem, mert volt még egy tészta, és azzal is kellett csinálni valamit... A fagyasztóba nem akartam berakni...

Na persze még van szőlő a kertben, és az idén igazán gyönyörűen termett. Így kétszer is főztem az othelló szőlőből dzsemet. Mielőtt beraktam a forró üvegeket a hűtőtáskásba, fejreállítottam 5 percre, és le is fotóztam természetesen. Persze már a helyükön vannak a spejzban. :)

Mivel a függöny anyagból varrott kis szatyrok sikeresnek bizonyultak, a fiamék már vettek benne banánt, és lelkesen írták nekem a Skype-re, hogy szuper erős! ... Na varrtam egyet egy  necchálóból is, amiben előzőleg 5 kg burgonyát vettünk.. az is jónak bizonyul... majd varrok még, ha lesz kedvem, mert  van anyag...

A bejegyzés trackback címe:

https://margitblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr4216241730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Amerika24 · http://amerika24.blog.hu/ 2020.10.18. 08:01:06

Valahogy nagyon egyformán gondolkoztunk mostanában. Én is hanyagoltam a sütést, mert van gyümölcs, és kár lenne veszni hagyni. A fügefánkon az idén elég jól terem.
Viszont kell mégis valami gyors süti, én kuglófot sütöttem, és nagyon kapós volt. Csak telefonnal fotóztam, és azt még nem próbáltam , hogy telefontól rakjak képeket a számítógépbe.De ami késik , nem múlik, majd megtanulom ezt is.
Volt egy időszak, amikor szőlőből főztem lekvárt...régen volt, és nem emlékszem a receptre sem. Most nagyon vissza idéztet a régmúltat, utána kell néznem. Te hogy készíted a szőlőlekvárt?

margit2 2020.10.18. 08:37:25

@Amerika24: Itt is több füge érett be az idén afiam ennek örült, mert naponta leszedte, nagyon szereti.
A szőlőből dzsemet főztem kétszer is...
Mégpedig úgy, hogy szementként leszedegettük, és turmixgépbe összepréseltük, majd leszűrtük olyan kis lyúkú szűrőn, hogy ne menjen át a mag... Ezután főzzük kb. 1 órát, hogy egy kicsiit sűrűsödjön. Ekkor beleteszünk fele annyi cukort, ha édes, kevesebbet, mint a lé, és még 10 percig főzzük kevergetve, hogy jól elolvadjon a cukor. Végül hozzáadtam a dzsemfix-et a zacskón leírtak szerint. Azzal is főztem pár percig, majd lehet üvegekbe merni.. Fejjel lerakom 5 percre az üvegetket, majd száraz dunsztba tettem.. én hűtőtáskába, mert abba pont elfértek. Hagyon pár napig, amikor kihűltek, lehet elrakni a spejzba. :)

Amerika24 · http://amerika24.blog.hu/ 2020.10.19. 09:27:44

Köszönöm a receptet, el is mentettem. Nekünk nincs szőlőnk, csak pár fürt csemege, nyáron. Pedig az idén azt mondják , igen édes a szőlő. Ha tudok valahol venni, megpróbálom.
Tegnap birsalmasajtot főztem, és a levéből birs zselét. Nagyon finom lett az is. Sok a munka vele, de megéri.

margit2 2020.10.19. 18:17:23

@Amerika24: Igen, ez így van... bizony nagyon édes a szőlő! Én már szinte túl édesnek is érzem... De tényleg nagyon nagyon finom. :)
A biorsalma ízét én is nagoyn szeretem. Sajnos csak pár adrab lett az idén, és az is beteg... talán egy kompótót azért tudok majd főzni belőle... épp ma néztem meg.
Holnap még mi is akarunk szőlőt is főzni dzsemnek, persze folyamatosan szedegetjük, amíg lehet.
süti beállítások módosítása