Margit2 blogja

Sütések, főzések, konyhai kísérletezéseim, kipróbált receptjeim gyűjteménye. Valamint virágok, növények, kerti ügyködések, kirándulások.

Friss topikok

  • margit2: @Amerika24: Én pontosan így vagyok ezzel... Ha csinálok rétest, akkor csak bolti leveles tésztával... (2024.04.25. 19:41) Rétes bolti réteslapból ismét...
  • margit2: @Amerika24: Nálunk húsvétkor és karácsonykor is mindig elkészítjük, nagyon szeretjük a kaszinótojá... (2024.04.13. 09:10) Kaszinótojás, lekváros bukta, medvehagyma...
  • margit2: @Amerika24: Tulajdonképpen én is visszaemlékeztem a régi sütésekre... Nálunk most újra felkerült a... (2024.02.25. 19:29) Somlói galuska...
  • margit2: @Amerika24: Tavaly én is kihagytam az élesztővel készült fánkot... Csak a sütőporral gyorsan elkés... (2024.01.31. 07:47) Fánk ( szalagos)...
  • margit2: @Amerika24: Őszintén nagyon együtt érzek Veled... még nagyon kevés idő telt el... Nekem édesapám n... (2023.12.06. 08:06) Advent első vasárnapja ma van.

Címkék

e (1) eE (1) Címkefelhő

Kapros-túrós pite...

2009.06.03. 16:35 | margit2 | 19 komment

.

Mivel az 5 liter tejem a hétvégén megsavanyodott, meghagytam aludni... Aztán csináltam túrót belőle. Mivel még volt is egy kevés túróm, nekiálltam pitét csinálni. Méghozzá 2 félét... Ugyanis a kertben az eső után olyan guszta kapor nő, és én a férjemmel együtt imádom is. De a fiaim nincsenek oda érte. Emiatt sima mazsolás lett a fele a tepsiben. Hogy ne keveredjen össze a massza, a tepsi közepére vágtam ki egy kis csíkot a tésztából, arra pedig cseresznyét tettem választóvonalnak.


A tészta így készült: A hozzávalókat betettem a kenyérsütő gépembe gyors programra. A dagasztás után hagytam kb. fél órát még kelni, majd 2 felé osztottam. Egy 30x25 cm-es tepsit alaposan kikentem margarinnal, majd liszteztem, és beletettem a tepsi méretűre sodort egyik tésztát. A közepére vágtam egy kis vékony csíkot, mint írtam.

Aztán egyik felébe a kapros, másikba a mazsolás tölteléket öntöttem. Erre tettem a másik kisodort tésztát és tojássárgája és tej keverékkel lekentem. Hideg sütőbe tettem, 170 fokra állítottam, és 15 percig légkeveréssel sütöttem. Majd átállítottam rendes ( alsó-felsős) sütésre, és 200 fokon még kb. 10 percig sütöttem, papírt helyzeve a tetejére.

Hozzávalók a tésztához:
50 dkg finomliszt, 2.8 dl tej, 6 dkg ráma megolvasztva, 6 dkg cukor, fél tk só- szűken mérve, 2 dkg friss élesztő, 1 vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 1 tojás sárgája.

A töltelékhez: 50 dkg túró ( nekem kb. 10 dkg-al több volt), és 15-20 dkg cukor, 5 db tojás, 2 csomag vaníliás cukor, reszelt citromháj, mazsola, illetve kapor.

Tetejére: 2 tojás sárgája + 3-4 evőkanál tej keveréke

.

A bejegyzés trackback címe:

https://margitblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr446031147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

amerika24 2009.06.03. 18:50:43

Fú, de régen ettem kapros -túrós lepényt!!!...s mennyire szeretem!!!....ez se rossz megoldás, hogy két tészta közé....nekem is van sok-sok kaprom, már alig várom , hogy legyen cukkíni...és jöhet a főzelék...:)

margit2 2009.06.03. 19:45:58

Ha szereted, akkor már sütheted is! %wink%

Klarissz 2009.06.03. 20:54:23

A mindenit! Nagyon finom lehet...

margit2 2009.06.03. 21:01:30

Igen, akár tejjel, akár kakaóval fini vacsira is! %razz%

Kati 2009.06.03. 22:55:35

Nem is tudom melyikből vegyek!:-) Nagyon finomak lehetnek!!!

Ircsike 2009.06.04. 06:31:28

En a kapornelkulibol vettem jelkepesen.:) Most hetvegen a buvarturost keszitem...hmmm mennyi finomsag.. Nem baj ledolgozzuk.:) Legyen szep napod!:)

Ircsike 2009.06.04. 06:38:56

En a kapornelkulibol vettem jelkepesen.:) Most hetvegen a buvarturost keszitem...hmmm mennyi finomsag.. Nem baj ledolgozzuk.:) Legyen szep napod!:)

margit2 2009.06.04. 09:08:01

Én bizony mindegyikből ettem... %razz%

kata... 2009.06.04. 17:28:24

Ilyet a mama sütött,szeretem a kapor illatát.Sosem csináltam még,csak kapor nélkül%rolleyes%:D

pocakbebi 2009.06.04. 18:06:07

Nagymamám régen sütött ilyet,emlékszem,mikor kisgyerek voltam!Elég rég volt...bár én nem nagyon szerettem a kapor-túró párosítást.Mazsolás persze jöhet!:)

margit2 2009.06.04. 18:38:27

Kata! Én is elég ritkán sütök kaporral, pedig a férjemmel ketten nagyon szeretjük. %wink% Pocakbébi! A mazsola az egyik szenvedélyem, szinte nincsen olyan nap, hogy ne egyek... Persze, hogy én is azzal sütök gyakrabban, no meg a 2 fiam is azt kéri... %razz%

marisom 2009.06.04. 21:28:22

Hozatok is túrót hétvégére, csak kaprom nincs, na majd szerzek, nagyon szeretem.. guszta!

Kati 2009.06.04. 22:37:30

Mrgitka! Nagyon köszönöm hogy a honlapodra kitetted Pannika grillázskészítését , és a képeit! Pannikának is nagy köszönet érte! Nagy hasznát vettem! Kukkants be hozzám!

Krisszta 2009.06.04. 22:59:09

Szia Margit! Már régen ettem kapros-túrós lepényt, biztos fincsi volt.. Végeztél már a ház belső-külső takarításával? Sajnos az idő mostanában nem igazán kedvez a kinti munkának, de jövőhétre már jön a meleg. Szép álmokat! :-)

margit2 2009.06.05. 07:26:18

Maris! Valahogy ritkán jut eszembe, hogy süssek, pedig nekem tavasszal, és ősszel is van kapor a kertben mindig... Sőt nekem természetesen a fagyasztóban is van állandóan... %wink% Oké Kati! ... Mindjárt átnézek Hozzád! %smile% Krisszta! Nagyon sok a munka, bizony egyenlőre még nem látom a végét.... De folymatosan csinálom, a munka meg megvár... De szépen haladunk... %biggrin%

vnjudit 2009.06.06. 15:46:51

Margitka és hogy csinálod, hogy nem lesz minden kaporszagú a mélyhűtőben? Mi próbáltuk már dupla folpack csomagolással is, de az sem jött be :(

margit2 2009.06.06. 16:54:02

Judit! Én az álló fagyasztóm telejére teszem folpackba, majd nelyon zacsiba, a fagyasztó rész fölé!...Meg a rendes hűtöm tetején is van egy kis fagyasztó rész oda pakolom a kaport és a petrezselyemet. Így nem okoz gondot! %wink%

vnjudit 2009.06.06. 20:09:50

Margit aham, értem %smile% Na nálunk csak mélyhűtőláda van, a hűtőnek meg nincs egy csepp fagyasztója sem. A petrezselyemmel nincs is gondom, az nem bűzösít, meg nem is nagyon szeretem fagyasztva, azt inkább sóban teszem üvegbe %wink% Bár 2 tő kapor van csak a kertben, nem is nagyon lesz mit tartósítani %lol%

margit2 2009.06.06. 22:35:11

Nálunk bezzeg bőven van kapor a kertben. Amíg lehet kintről használok, de azért jó, ha van a fagyóban is... %wink%
süti beállítások módosítása