.
Mivel az 5 liter tejem a hétvégén megsavanyodott, meghagytam aludni... Aztán csináltam túrót belőle. Mivel még volt is egy kevés túróm, nekiálltam pitét csinálni. Méghozzá 2 félét... Ugyanis a kertben az eső után olyan guszta kapor nő, és én a férjemmel együtt imádom is. De a fiaim nincsenek oda érte. Emiatt sima mazsolás lett a fele a tepsiben. Hogy ne keveredjen össze a massza, a tepsi közepére vágtam ki egy kis csíkot a tésztából, arra pedig cseresznyét tettem választóvonalnak.
A tészta így készült: A hozzávalókat betettem a kenyérsütő gépembe gyors programra. A dagasztás után hagytam kb. fél órát még kelni, majd 2 felé osztottam. Egy 30x25 cm-es tepsit alaposan kikentem margarinnal, majd liszteztem, és beletettem a tepsi méretűre sodort egyik tésztát. A közepére vágtam egy kis vékony csíkot, mint írtam.
Aztán egyik felébe a kapros, másikba a mazsolás tölteléket öntöttem. Erre tettem a másik kisodort tésztát és tojássárgája és tej keverékkel lekentem. Hideg sütőbe tettem, 170 fokra állítottam, és 15 percig légkeveréssel sütöttem. Majd átállítottam rendes ( alsó-felsős) sütésre, és 200 fokon még kb. 10 percig sütöttem, papírt helyzeve a tetejére.
Hozzávalók a tésztához:
50 dkg finomliszt, 2.8 dl tej, 6 dkg ráma megolvasztva, 6 dkg cukor, fél tk só- szűken mérve, 2 dkg friss élesztő, 1 vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 1 tojás sárgája.
A töltelékhez: 50 dkg túró ( nekem kb. 10 dkg-al több volt), és 15-20 dkg cukor, 5 db tojás, 2 csomag vaníliás cukor, reszelt citromháj, mazsola, illetve kapor.
Tetejére: 2 tojás sárgája + 3-4 evőkanál tej keveréke
.