Margit2 blogja

Sütések, főzések, konyhai kísérletezéseim, kipróbált receptjeim gyűjteménye. Valamint virágok, növények, kerti ügyködések, kirándulások.

Friss topikok

  • margit2: @Amerika24: Én pontosan így vagyok ezzel... Ha csinálok rétest, akkor csak bolti leveles tésztával... (2024.04.25. 19:41) Rétes bolti réteslapból ismét...
  • margit2: @Amerika24: Nálunk húsvétkor és karácsonykor is mindig elkészítjük, nagyon szeretjük a kaszinótojá... (2024.04.13. 09:10) Kaszinótojás, lekváros bukta, medvehagyma...
  • margit2: @Amerika24: Tulajdonképpen én is visszaemlékeztem a régi sütésekre... Nálunk most újra felkerült a... (2024.02.25. 19:29) Somlói galuska...
  • margit2: @Amerika24: Tavaly én is kihagytam az élesztővel készült fánkot... Csak a sütőporral gyorsan elkés... (2024.01.31. 07:47) Fánk ( szalagos)...
  • margit2: @Amerika24: Őszintén nagyon együtt érzek Veled... még nagyon kevés idő telt el... Nekem édesapám n... (2023.12.06. 08:06) Advent első vasárnapja ma van.

Címkék

e (1) eE (1) Címkefelhő

Még mindig eper...

2008.06.05. 18:13 | margit2 | 22 komment

.
A sok eső jót tett az epernek. Viszont sokáig nem lehet vele várni, mert gyorsan elkezd rohadni. Ebéd után leszedtem 3 hatalmas tállal, és beletettem ebbe 12 literes fazékba. A végeredmény 7 liter eperlekvár! ... Most már a száraz dunsztban van. ...
.

A bejegyzés trackback címe:

https://margitblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr576031351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bb 2008.06.05. 18:56:44

Szia Margitka! Mindig ámulattal olvaslak,mennyi minden kikerül a kezeid közül.Gtratulálok! Megkérdezhetném,hogyan készíted az eperlekvárt? Előre is köszönöm!

margit2 2008.06.05. 19:07:11

Szia bb! Üdvözöllek nálam! %smile% Én az alábbi recept szerint készítem: 3kg eper, 2 kg cukor, 1 teáskanál citromsav. Soronként lerakom az epert rá, a cukort, és 1 órát állni hagyom. Utána belekeverem a citromsavat, és sűrűre főzöm. Amikor elfő a habja, az körülbelül már jó... Kb 1 óra múlva. Utána üvegekbe töltöm, és száraz dusztba teszem 24 órára. %wink% Ez körülbelül dupla mennyiségű, amit ma csináltam...

bb 2008.06.05. 19:36:12

Köszönöm a szives fogadtatást,és a választ!Még soha nem főztem,de most olyan sok szép eper van a piacon,hogy muszáj nekiállni,ha már erre barack nem nagyon lesz.valami kell a palacsintába.DDTartósítót nem teszel bele?

margit2 2008.06.05. 19:50:37

Én ebbe nem teszek tartósítószert... A forralás közben elpusztulnak a gombák. Az üvegeket pedig fertőtlenítem és kiforrázom, mielőtt belemerem a forró lekvárt. Így aztán csíramentes lesz, nem is szokott megromlani! %wink%

amerika24 2008.06.05. 21:21:54

Ma én is főztem eperlekvárt...de én egy gél szerü anyaggal-azt hiszem pektin a neve. Nem tudom hogy milyen lesz, mert ezt csupán át kellett főzni , forrásig, majd bele a cukrot és a zselét...aztán már csak forrásig heviteni, s üvegekbe rakni...fejjel lefelé álldogálnak most, s az eredményt csak reggel kostolhatom....Te főztél már ilyen lekvárt? s ha igen , milyen lett???

margit2 2008.06.05. 21:44:57

Igen, már én is kipróbáltam a Quittin nevű zselésítő befőzőszert. Előnye, hogy tényleg nagyon rövid ideig kell főzni, és a vitaminok jobban megmaradnak. Az állaga olyan lesz szinte, mint a kocsonyáé, késsel vágni lehet. Az íze is finom, de süteményekhez és öntetekhez a folyós, kenhető lekvárt én jobban tudom használni. Azért szoktam mindig pár üveggel ilyet is csinálni! %smile%

Gizi 2008.06.05. 22:02:31

Margitka nagyon sok lekvárod lett az eperből, igazán jó volt a termés. amerika24 Én is zselésítővel csinálom minden évben, úgy ahogy te, és mindig nagyon finom!!!

Kati 2008.06.05. 22:05:11

A Quittines nálam is bejön, a gyorsasága miatt főleg. Nagyon sokat haladtál ma!

marisom 2008.06.06. 06:11:40

ez nagyon hálás feladat, finom az eredménye és kapos is. Szép napot! Eső után van mit csinálni gondolom Nálatok is.

marisom 2008.06.06. 06:13:53

bocs, de már rohanok szóval nem kapos, hanem kapós is.

vnjudit 2008.06.06. 06:41:22

Nálunk nincs az az epermennyiség, ami el ne fogyna %biggrin%

margit2 2008.06.06. 06:49:25

Gizi! Jó is a finom házilekvár! %razz% Kati! Én van amikor variálom a zselésítő mennyiségét, és kissé hígabbat is csinálok, akkor nem dzsem, hanem lekvár lesz belőle, a sütikre az a jobb! ... No és valóban gyorsabban elkészülök vele! %wink% Maris! Igen, szeretjük, de a legkapósabb azért még mindig a sárgabaracklekvár. A férjem pedig a szilvát is nagyon szereti! %smile%

margit2 2008.06.06. 06:50:24

Judit! Most ment el kora reggel a fiam Pestre, de a reggeli után is kapott be pár szem epert! %lol%

Móni 2008.06.06. 09:55:48

Margitka, én most el tudnék képzelni magamnak egy finom piskótatekercset eperlekvárral! Szia! Legyen szép napod!

hajnalodik 2008.06.06. 09:56:40

Hm......halmozni kell az élvezeteket:)

bb 2008.06.06. 16:22:00

Szia Margitka! Köszönöm a válaszodat,már a dunsztban cscsülnek az eperlekvárok!:)

margit2 2008.06.06. 17:44:28

Móni! Nem is rossz ötlet a piskótatekercs! %razz% Hajnalodik! Bizony, igyekszünk is ! %lol% BB! Hány liter lett? %eek% ... Erről jut eszembe, hogy az enyémek is ott vannak még, mindjárt meg is nézem! %wink%

Manólány 2008.06.07. 06:33:02

Sajnos nálunk már leérett. Azért pár üveg lekvárt én is tudtam készíteni, meg egy- pár zacsival a fagyasztóba is került. Legyen nagyon jó a hétvégéd.

vnjudit 2008.06.07. 06:33:16

Megsütöttem a kelt cseresznyést, isteni volt %smile% Szép hétvégét Nektek!

margit2 2008.06.07. 07:03:45

Köszi Manólány! Nálunk éjjel megint volt eső, és bizony éppen este szedtem le csak úgy nassolgatni 1 jó nagy tállal... Itt még lesz rengeteg szerencsére! %razz% Judit! Nagyon örülök!... Nektek is szép hétvégét! %biggrin%

Manólány 2008.06.07. 07:22:35

Nálunk is, pedig a borsót le kéne szednem. Na majd esernyővel megyek:)

margit2 2008.06.07. 07:40:23

... Volt már olyan év nálunk is, amikor esőkabátban kellett szedni a borsót. .... Én örülhetek, hogy az idén már túl vagyok a kitépésén is! %wink%
süti beállítások módosítása