Margit2 blogja

Sütések, főzések, konyhai kísérletezéseim, kipróbált receptjeim gyűjteménye. Valamint virágok, növények, kerti ügyködések, kirándulások.

Friss topikok

  • margit2: @Amerika24: Én pontosan így vagyok ezzel... Ha csinálok rétest, akkor csak bolti leveles tésztával... (2024.04.25. 19:41) Rétes bolti réteslapból ismét...
  • margit2: @Amerika24: Nálunk húsvétkor és karácsonykor is mindig elkészítjük, nagyon szeretjük a kaszinótojá... (2024.04.13. 09:10) Kaszinótojás, lekváros bukta, medvehagyma...
  • margit2: @Amerika24: Tulajdonképpen én is visszaemlékeztem a régi sütésekre... Nálunk most újra felkerült a... (2024.02.25. 19:29) Somlói galuska...
  • margit2: @Amerika24: Tavaly én is kihagytam az élesztővel készült fánkot... Csak a sütőporral gyorsan elkés... (2024.01.31. 07:47) Fánk ( szalagos)...
  • margit2: @Amerika24: Őszintén nagyon együtt érzek Veled... még nagyon kevés idő telt el... Nekem édesapám n... (2023.12.06. 08:06) Advent első vasárnapja ma van.

Címkék

e (1) eE (1) Címkefelhő

Eperlekvár főzés és cseresznye a mélyhűtőbe....

2009.05.31. 08:32 | margit2 | 21 komment

.

Ez a mennyiség 3 kg volt, de csak 2 kilóból főztem lekvárt, mert  annyira finom  frissen az eper, és bizony kellett a cseresznye mellett ezt is nasizni...

.

A  2 kg epert jól megmostam, és feltettem egy fazékba főzni. Mikor már kellően sűrűsödött tettem bele 1 kg kristálycukort, és még 40 percig főztem állandó kevergetés mellett. Közben kimostam az üvegeket. Mielőtt belemertem a lekvárt, még forró vízzel kiöblögettem.  Az üvegeket fém tálcára tettem, hogy mikor merem a lekvárt ne repedjen el az üveg. Folpackkal lekötöztem, a tetejükre egy késhegynyi szalicilt tettem, és már tettem is száraz dunsztba. Amikor  most reggel kiszedtem már kihűlve, még tettem a tetejére csavaros kupakot is.  Most már a spájzban a helyén van a 2 liter lekvár. 

.

.

A cseresznye is nagyon érik, tettem is el kimagozva a fagyasztóba kis dobozkákba. 

.

A bejegyzés trackback címe:

https://margitblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr966031149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cinci 2009.05.31. 09:41:02

Margitka Vettem a cseresznyéből is és az eperből is..tényleg nagyon finom... Én ma szeretnék valami epreset sütni,de nem tortát,mert az kevés......,valami olyat amit nagy tepsiben lehet készíteni.

vnjudit 2009.05.31. 11:08:20

Nekem is, nekem is, nekem is %smile% Már azon gondolkodo,, venni kéne pár kiló epret lekvárnak meg szörpnek, de 1000 Ft kilója :(

Ildikó 2009.05.31. 11:10:15

Reggel, szakadó esőben is kiszaladtam epret enni, olyan finom, édes, az idén igazi eperízű az eper. Nem is tudom, mikor esett ilyen jól!

amerika24 2009.05.31. 14:21:23

Gyümölcséhes vagyok!!!!:o......és most bizony be ell érnem a virtuális eperrel, cseresznyével....:(..... Ügyes vagy, Margit , nagyon!!!!:)

Szomor 2009.05.31. 18:11:49

Kedvencem az eper lekvár, meg a málna. most majd arról írj lécci mi az a száraz dunszt:) Levélben is jöhet :) Nagyon ügyes vagy, gratulálok!

margit2 2009.05.31. 18:29:31

Szomor! Kétféleképpen lehet tartósítani a befőtteket. 1. Vízes dunszt, amikor az üvegbe töltött befőttet forró vízben főzzük üvegestől néhány percig.... Utána ha lekapcsoltuk a gázt, abban kihűl a víz, és másnap lehet kivenni, és tenni a helyére. 2. Száraz dunszt, amikor az üvegekbe töltött befőttet, forró, meleg helyre tesszük betakargatva konyharuhával, takaróval, és ott tároljuk amíg kihűl. ... Most már tisztul a kép? %eek% ... Talán kedvet kaptál az elrakáshoz?

margit2 2009.05.31. 18:33:09

Cinci! No és mit sütöttél? %smile% Judit! Felénk 400- 600 Ft körüli áron is láttam már epert kínálni... %wink% Ildikó! Jelentem délutántól is itt szemerkél az eső... Bár a fák alja még poros.... De az eper tényleg finom! Jót tesz most mindennek az eső! %razz% Amerika! Köszi!...Csak ne szerénykedj, hiszen látok én nálad is sok finomságot! %biggrin%

Ildikó 2009.05.31. 18:36:06

Reggel már esett, amikor felébredtem, én is a fák alját néztem, végre vizes! Futhatnak a babok is! :-)))))

margit2 2009.05.31. 19:22:03

Ildikó! Nálam is szépen fut, sőt már virágzik is a zöldbab! %wink%

kata... 2009.05.31. 20:46:51

Mi is szedtünk annyi cseresznyét,hogy nem győztük enni,lefagyasztottuk:D:D jó lesz az majd később:D%lol%

Ildikó 2009.05.31. 21:12:56

Majd virágzik lassan nálam is! %lol% A borsó nem sikerült, az első vetés alig nőtt meg, nem értem, miért.

margit2 2009.06.01. 07:59:52

Bizony Kata, nekem is van még tavalyi is a fagyasztóban! ... Bármikor elővehetjük! %smile% Ildikó! Nekem az első, korai rajnai törpe borsóról 10,5 kg lett kifejtve... Ez az évszázad legrosszabb termése volt... Igaz csak ritkán öntöztük, de sajnos egyszer sem ázott meg... DE most már a maradék 8 sor "Zsuzsi" borsómon vannak kis hüvelyek! Tegnap délutántól eseget egyfolytában az eső!!!! Ez pont olyan, mint egy jó öntözés! Na ebből még lehet szépen! %wink%

Ircsike 2009.06.01. 08:35:05

Nagyon orulok, hogy mar ennyi finomsaghoz hozza lehet jutni. Egeszseges es mennyei az ize. Kedvencem a spenot- eper salata, hmm soha nem tudom megunni!:) Lassan itt a borso szezon is. Oromok minden mennyisegben!:) Szeretettel olellek!:)

Kati 2009.06.01. 13:42:01

Juj de szép szine van! De jó lesz télen elő venni! Jó pihenést mára is!

Ansa 2009.06.01. 14:56:31

De mennék csipegetni! Ez a rossz a városi életben! Ezek a gyümik igazán a fáról/földről jók!!

margit2 2009.06.01. 15:03:52

Ircsike! ...Hogy itt lassan a borsószezon???? .. Én már a múlt héten kitéptem a korait. 10, 5 kg lett kifejtve. Már a fagyasztóban van.... Kb. 2 hét múlva lesz még egy későbbi fajta is... Szeretném, ha még abból is lenne kifejtve 4-5 kg borsóm! %wink%

margit2 2009.06.01. 15:06:13

Kati! Bizony az eperlekvár is nagy kedvenc! %razz% Ancsa! Az biztos, hogy a frissen szedett gyüminek nincsen párja!... Még az íze is más! %wink%

Norelle 2009.06.01. 16:19:10

Nálunk már majdnem el is fogyott az eperlekvár amit kb. 2 hete raktunk el. :)

margit2 2009.06.01. 19:55:48

Norelle! Nekem még van a tavalyiból is. Szerencsére elég sok sárgabaracklevárt is tettem el, és szilvalekvár is van még... Ha ennyire fogy az eperlekvár, akkor főzzél be még! %smile%

Szomor 2009.06.03. 08:11:06

Köszi! Lehet bevállalok egy kísérletet! :)

margit2 2009.06.03. 08:29:45

Csak bátran!...Menni fog! %wink%
süti beállítások módosítása