Margit2 blogja

Sütések, főzések, konyhai kísérletezéseim, kipróbált receptjeim gyűjteménye. Valamint virágok, növények, kerti ügyködések, kirándulások.

Friss topikok

  • margit2: @Amerika24: Nálunk húsvétkor és karácsonykor is mindig elkészítjük, nagyon szeretjük a kaszinótojá... (2024.04.13. 09:10) Kaszinótojás, lekváros bukta, medvehagyma...
  • margit2: @Amerika24: Tulajdonképpen én is visszaemlékeztem a régi sütésekre... Nálunk most újra felkerült a... (2024.02.25. 19:29) Somlói galuska...
  • margit2: @Amerika24: Tavaly én is kihagytam az élesztővel készült fánkot... Csak a sütőporral gyorsan elkés... (2024.01.31. 07:47) Fánk ( szalagos)...
  • margit2: @Amerika24: Őszintén nagyon együtt érzek Veled... még nagyon kevés idő telt el... Nekem édesapám n... (2023.12.06. 08:06) Advent első vasárnapja ma van.
  • margit2: @Amerika24: Szerintem érdemes lenne megkóstolnod majd, ha lehetőség nyílik rá a selyemfűmézet. Mi ... (2023.11.23. 06:54) Kókuszos, sajtos tallér, lángos és krémes... méz!

Címkék

e (1) eE (1) Címkefelhő

Medvehagyma... és a többi...

2020.04.02. 13:12 | margit2 | 6 komment

medvehagyma-adiofanal-2020_03_19.jpg

medvehagyma-tujanal-2020_03_19.jpg

krumplispogi-medvehagymastojaskremmel.jpg

kkeksztszel-2020_03_22.jpg

langos-medvehagymaval-2020_03_26.jpg

makos-almas-kokuszos.jpg

tk-tonkolyoscipo-2020_03_27.jpg

Szerencsére már nagyon szépen elszaporodott  a medvehagyma a diófa tövénél. Ezért a kert közelebbi részéhez a tuják mellé is ültette, így már 2 helyen szaporodhat tovább! :)

Az utóbbi időben sütöttem olajban sült krumplis pogácsát, amihez a tojáskrémbe is vágtunk medvehagymát. Nagyon finom lett vele.  :)

Közben készítettem keksztekercset, most is kókuszos főzött krémmel... Ja és lángost is sütöttem, természetesen csak kefireset, amit most szintén medvehagymával bővítve fogyasztottunk. Aztán még mákos-almás-kókuszost is dobtam össze.  Újra elkezdtem a kenyerek sütögetését is. Nem járunk a boltba sűrűn, van itthon hozzávaló. Ez most teljes kiőrlésű tönkölyös kenyérke volt. 

Receptek: ... Krumplis pogácsa ... keksz tekercs ... Lángos (KEFIRES!) ... Mákos-almás-kókuszos

A bejegyzés trackback címe:

https://margitblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr6015583454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kincse- 2020.04.02. 17:37:51

Jó ötlet a medvehagyma telepítés, nekem nem jutott még eszembe, köszi az ötletet, bár nem tudok most ilyen helyről.
Megint terülj-terülj asztalkám kínálat van nálad. :)
A héten már készítettem kovászt a netről néztem ki, és ma este fogom megsütni a kenyeret, nagyon kíváncsi vagyok rá.

margit2 2020.04.02. 18:18:21

@Kincse-: Ma is szedtem a kertben a medvehagymából, libazsírral ettünk belőle uzsonnára a finom kenyérre. Imádom!

Nekünk kb. 7-8 éve van már medvehagyma. Még az OBI-ban vettem pár cseréppel. De kétszer is kellett venni, mert az elsőből csak 1 cseréppel éledt meg. De mostanra szépen terjed! :)

Én is készítettem kovászt 2 félét is most újra. A múlt héten pénteken sütöttem először belőle, azóta minden nap kell sütnöm egy kis cipót, mert a nagy fiam itthonról dolgozik, és hármunknak azért több kell.
Már 10-12 éve, hogy készítettem először kovászt... aztán egy ideig sokat sütöttem is vele... de abbamaradt. Most újra belelkesedtem, mert nem akarunk boltba menni a kenyérért. :)

Kincse- 2020.04.02. 20:19:26

@margit2:
így van, én sem akarok boltba járni kenyérért, de eddig élesztővel sütögettem.
Úgy látom, olyan lassan kel a tészta, hogy reggel lesz belőle, vagy én is felcsapok péknek, és éjjel sütöm? :)

margit2 2020.04.03. 06:50:21

@Kincse-: Sajnos, ha nincsen már élesztőd, kovásszal bizony nagyon nagyon lassan kel a tészta. DE vigasztaljon az a tudat, ha türelmesen kivárod, akkor még talán finomabb is lesz a végeredmény!
ÉN tegnapelőtt úgy voltam, hogy nem várok, és kevertem be egy adag szódabikarbónás kenyeret. Már sok recept terjed a neten azzal és sütőporral is... A szódabikarbónával 1 óra alatt már készen is volt a kenyérke, mert ugye azt, amíg összegyúrod, előtte bekapcsolod a sütőt, és már teheted is be sülni a formában a kenyeret. Nem kel hagyni kelni... Ezt olyankor célszerű készíteni, amikor sürgős a kenyér! :)

Na közben meg ott volt letakarva külön már órák óta a kovászos kenyérkém, de akkor már formában ... ( mert azt 2-szer kelesztem: először amikor összedagasztom, aztán a formában hagyom, míg teljesen megkel.) ... A lényeg, hogy a kovászossal nagy sikert arattam, mert mire a sütőbe került, már teljesen a jénai tál tetején volt a tészta.... Finom, hézagos és ropogós héjú kenyérkém lett! :)

skyppys 2020.04.07. 06:49:06

:-) Én nagyon szeretem a medvehagymát. A szomszédaim mindig hoznak nekem is. A férjem csöppet sem örül ennek, de nem számít, attól én még szeretem. :-)
Én mostanában álltam át a gépi kenyér sütésre, és a kezdeti baklövések után jól sikerültek a sütéseim. Igaz csak kenyeret és kalácsot csinálok.
Most ki kell kísérleteznem egy másik receptet gépi kenyérre, mert elfogyott a kenyérliszt. Én szeretek a kísérletezni a férjem már nem annyira. De most ebben a helyzetben ő sem tud jobbat..hahhaaa.
Én öregtésztával csinálom a kenyerem, mert a kovászoláshoz nincs türelmem...

margit2 2020.04.07. 09:55:03

@skyppys: Nálunk szerencsére mindenki megkedvelte a medvehagymát! A fiatalabbik fiam Pesten lakik már évek óta, most bizony Ő is szívesen enné a hazait! Emlegeti is minden nap, amikor a Skype-n írogatunk, vagy beszélgetünk egymással...
Bizony én is sokat kísérleteztem annak idején a gépi kenyér sütéssel, míg belejöttem. De most már inkább a villanysütőben sütöm a kenyereimet. A gépet már csak dagasztásra használom néha... meg kelésre ott hagyom a tésztát...
Nem tudom, hogy láttad-e a gépi sütésről az oldalamon ezt: margit2.hu/gepikenyer.htm
Sok sikert a sütéskehez! :)

Újabban én a kovásszal sütök, hiszen ráérek mert egész nap itthon vagyok. A reggeli után ( Ma is már!) bedagasztottam a kenyérkémnek a tésztát, kb. 2 óra múlva újra átgyúrom, és már teszem is a formába újabb 2 órára kelni, amíg a tészta a tetejéig felér.. Akkor rakom be csak sülni. Persze a sütő aljára mindig teszek 1 kis lábosba meleg vizet. Egyre finomabbak a kenyereim újra! A fiamtól és a férjemtől naponta kapom a dicséreteket! :)

Én is szeretek kísérletezni még mindig! ... Amíg kel a tészta, mást lehet csinálni. :)
süti beállítások módosítása