Margit2 blogja

Sütések, főzések, konyhai kísérletezéseim, kipróbált receptjeim gyűjteménye. Valamint virágok, növények, kerti ügyködések, kirándulások.

Friss topikok

Címkék

e (1) eE (1) Címkefelhő

Aszalt füge, uborka, lángos, diolevel megszáradva, majd törve, szilva fagyasztóba...

2024.09.11. 15:30 | margit2 | 4 komment

aszalt-fuge-20240905.jpg

uborka-20240905.jpg

langos-20240906.jpg

diolevel-megszaradva-20240908.jpg

diolevel-torve-teanak-20240908.jpg

szilva-fagyoba-20240909.jpg

Az idén a sok melegnek köszönhetően nálunk a füge is szépen termett.... és még most is érik. Nem csak lekvárt főztünk, de az üvegházban fügét is aszaltunk. Tálcákra kiteregettük, és párszor megfordítottuk. Nagyon finom lett.
Az uborka is terem június óta folyamatosan... igaz, hogy minden nap meg is locsoltuk.. ezt szépen meghálálja.
Lángost is sütöttem párszor, nagyon szeretjük.
Aztán a kis ház tetején a padlásán diófalevelet is szárítottunk egy nagy papírdobozban. Majd kézzel szétmorzsoltuk, és dobozokba tettük. Jó lesz télen teát főzni belőle.
A szilvából lekvárt is főztünk és gombóc is készült párszor... Meg neylon zacskókban a fagyasztóba is tettünk el... azokból is lehet majd gombóc. :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://margitblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr6018489445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Amerika24 · http://amerika24.blog.hu/ 2024.09.12. 06:34:17

Mire kell a diófa levél?
10 éve kb. bele csapott az öreg diófánkba a villám, fele leégett. Akkor ültettünk nem messze mellé egy új diófát. A régi tuskót persze meghagytuk, rajta áll a virágláda. Az új , ojtott diófa/ azt mondták azt vegyünk, ne magoncot / öt év múlva termett pár diót. Azóta minden évben van rajta, de soha nem egészséges. Már most hullanak a fekete diók. Pedig késő ősszel megszórtam mészporral, már kétszer. Nem hagyok alatta diót és levelet, nehogy átteleljenek a diófúrók, mégsem tudom megőrizni.k Egyszóval marad csak az "árnyékáért becsüld a vén fát"...
Fügém nekem is termett rengeteg, de már nem halmozom fel a sok lekvárt, pedig nagyon finom ám a narancsos füge lekvár, viszont az aszalás nem sikerült tavaly. Igazad van, most ebben az évben a 40 fokokban biztos megaszalódott volna az üvegházban.

margit2 2024.09.12. 19:05:56

@Amerika24: Többféle gyógyhatása is van a diólevél teának. Emésztési zavarokon is segít.
www.gyorgytea.hu/gyogynovenyek-vilaga/mire-jo-a-diolevel-tea/
Sajnos nálunk sem terem már 2 éve a diófa egészséges diót... itt is feketedik... De az árnyékának és a levelének örülünk. :)
Még mindig terem a füge, ma is főztünk lekvárt.. és kint meg az üvegházban is hideg van, ezért a sütőben próbálunk aszalni...
Most is van a sütőben 60-70 fokon rácsra rakosgattuk a fügéket, alulra pedig egy tepsibe papírt raktam, hátha lecsöpög... Ja és egy kis rést is hagytam a sütő aljtaján, hogy kijöjjön a gőz... Majd este lekapcsolom a sütőt, és holnap folytatjuk az aszalást...

Amerika24 · http://amerika24.blog.hu/ 2024.09.12. 21:00:52

@margit2:
Elolvastam, nagyon érdekes.
Két dolgot tudtam eddig, a dióból készült cseppek féregűző hatása van, és amit még hallottam, a levélből a főzet szép színt ad a hajnak. És lám, nem csak színt ad, de mégis valahogy terjed a jótékony hatás. Köszönöm a linket.
Hát valóban hideg lett, itt már aszalás nem lehetséges, csak sütőben.
Sok sikert hozzá. Találtam idén egy receptet, füge sajt néven, állítólag pontosan úgy lehet készíteni, mint a birsalmasajtot. Nem készítettem, s azt hiszem az idén már nem is fogok.Jól megrágták a darazsak, s közel se mertem menni, amikor megláttam az óriás példányokat.
Viszont som lekvárt főztem, de még csak egy adagot, szépen termett. A többi a fagyasztóban várja sorsát. Elolvastam a somlekvár jótékony hatását, s rögtön neki álltam. Eddig som-málna keveréket szoktam főzni, nagyon finom az is, de most megpróbáltam csupán somot.

margit2 2024.09.13. 15:13:31

@Amerika24:
Mi csak teának használjuk a diólevelet.
Mi most próbáltuk ki először a sütőben való aszalást, de túl soká tart, mire elkészül....még nem kész most sem.... nem hiszem, hogy gyakran csináljuk meg...
A füge sajt is munkás lehet, birsalmasajtot is csak egyszer készítettünk...
Somot még nem főztem, de gondolom, hogy az is nagyon finom, csak én szeretem a fanyar ízeket itthon...
süti beállítások módosítása